4 martie - Ziua mondială de combatere a obezității: Aproape 64% dintre moldoveni sunt supraponderali

Ziua mondială de combatere a obezității este marcată la 4 martie, pentru a susține acțiunile care să-i ajute pe oamenii din toată lumea să atingă și să mențină o greutate sănătoasă pe parcursul vieții. În regiunea europeană, evenimentul se desfășoară cu genericul „Să abordăm obezitatea împreună”.
Obezitatea este o boală cronică, recidivantă, rezultată din interacțiunile complexe dintre diferiți factori: comportamentali, genetici, de mediu și sociali. Obezitatea nu este un eșec personal sau rezultatul lipsei de voință, iar kilogramele în plus sau Indicele Masei Corporale (IMC) ridicat – nu sunt singurii indicatori al obezității. Chiar și atunci când cineva cu obezitate pierde în greutate, factorii care contribuie la obezitate încă mai persistă, transmite Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut obezitatea drept o problemă de sănătate publică, responsabilă de aproximativ 44% din cazurile de diabet zaharat tip II, circa 23% din bolile cardiace și în 7% – 41% cazuri de declanșare a anumitor tipuri de cancer.
Potrivit OMS, la nivel mondial, peste 1 miliard de persoane suferă de obezitate, dintre care 650 de milioane sunt adulți, 340 de milioane – adolescenți și 39 milioane – copii. Se estimează, către în anul 2035, un copil din patru și circa 1,9 miliarde de adulți din întreaga lume vor suferi de obezitate.
În R. Moldova, potrivit ultimului studiu STEPS, din anul 2021, șase din zece adulți (63,9%) sunt supraponderali, iar aproape un sfert din populația țării (22,7%) este obeză, fără diferențe semnificative între sexe.
Obezitatea severă reduce speranța medie de viață cu un deceniu. Persoanele cu un IMC de 30–34,9 kg/m2 trăiesc în medie cu 2–4 ani mai puțin decât cei cu un IMC normal (18,5–24,9 kg/m2), iar cei cu un IMC de peste 40, trăiesc în medie cu zece ani mai puțin. Mai mult de atât, obezitatea în copilărie este asociată cu un risc mai mare a obezității și a dizabilității la maturitate, dar și a decesului prematur.
Potrivit noului Raport european de sănătate al OMS, aproape 1 din 3 copii de vârsta școlară este supraponderal și 1 din 8 – trăiește cu obezitate.
În R. Moldova, studiul de evaluare a comportamentelor de sănătate la copiii de vârstă școlară, realizat în 2022, demonstrează că 16% dintre adolescenți de 11 – 17 ani au fost supraponderali, iar 4,4% – obezi.
Potrivit Programului național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare pentru anii 2023-2027, R. Moldova și-a stabilit ca țintă – „Zero creștere a obezității” către anul 2027, comparativ cu anul 2022.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Pentru a reduce rata obezității, sunt necesare acțiuni pe următoarele direcții strategice:
- implementarea intervențiilor fiscale (taxarea băuturilor îndulcite cu zahăr sau subvenții pentru alimentele sănătoase);
- aplicarea restricțiilor privind comercializarea alimentelor nesănătoase hipercalorice pentru copii;
- îmbunătățirea accesului la serviciile de management al obezității și a excesului de greutate în asistența medicală primară, ca parte a acoperirii universale de sănătate;
- consolidarea eforturilor pentru promovarea alimentației sănătoase și a activității fizice la toate etapele vieții, promovarea alăptării, intervenții în școală și în comunitate pentru crearea mediilor care să îmbunătățească accesibilitatea
- alimentelor sănătoase și oportunități de activitate fizică;
- dezvoltarea infrastructurii pentru practicarea activității fizice;
- promovarea mobilității sănătoase – mersul pe jos, practicarea ciclismului.
Pentru a evita acumularea kilogramelor și a menține o greutate sănătoasă, urmați pașii:
- limitați aportul de energie din contul grăsimilor și a zaharurilor. Alegeți produsele alimentare de la raft într-un mod conștient, prin studierea detaliată a etichetelor;
- consumați zilnic minim 3 porții de legume, 2 de fructe, 2-3 porții de cereale integrale, dar și 2-3 porții de leguminoase pe săptămână;
- practicați activitate fizică sistematică (60 de minute pe zi pentru copii și 150 de minute pe săptămână pentru adulți);
- creați-vă un plan alimentar săptămânal și o listă de cumpărături prestabilită;
monitorizați-vă greutatea corpului cel puțin o dată la câteva zile.