22 aprilie - Ziua Internațională a Planetei Pământ
La 22 aprilie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Internațională a Planetei Pământ (sau Ziua Pământului), instituită de ONU, în 2009, prin Rezoluția 63/278, pentru a ne reaminti fiecăruia că Pământul şi ecosistemele sale ne oferă condițiile pentru întreținerea vieții.
La 22 aprilie 1970, a apărut mișcarea pentru protejarea mediului, marcându-se pentru prima dată Ziua Pământului prin manifestații anti-poluare pe întreg teritoriul Statelor Unite, la care au participat aproximativ 20 de milioane de americani.
Ca urmare a acestor manifestații, senatorul american Nelson a reușit să convingă politicienii de necesitatea adoptării unei legislații corespunzătoare pentru protecția mediului înconjurător: legea aerului curat, a controlului substanțelor toxice, a calității apei etc.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
De atunci, în fiecare an, această zi a fost marcată pentru a aduce în atenția oamenilor necesitatea protejării mediului înconjurător, pentru a conștientiza populația privind necesitatea conservării resurselor naturale ale lumii şi pentru ca problematica ecologică să devină parte integrantă a educației şi culturii. Douăzeci de ani mai târziu, Ziua Pământului a devenit globală, mobilizând 200 de milioane de oameni în 141 de țări şi ridicând problemele de mediu pe scena mondială.
Declarația de la Rio, din 1992, adoptată în cadrul Conferinței Organizației Națiunilor Unite despre Mediu şi Dezvoltare, recunoaște responsabilitatea colectivă a oamenilor de a promova armonia în toate legăturile cu natura şi Pământul, pentru a obține un echilibru echitabil între nevoile economice, sociale şi cele de mediu ale generațiilor prezente şi viitoare ale omenirii.