15 octombrie – Ziua internațională a spălatului pe mâini

15 octombrie – Ziua internațională a spălatului pe mâini
Sursa foto: Ilona Frey / Unsplash

„Poți avea mâini curate cu ușurință” este genericul din acest an al Zilei internaționale a spălatului pe mâini, marcată anual la 15 octombrie. Evenimentul are scopul de a încuraja oamenii să se spele pe mâini cu săpun, pentru a preveni bolile transmisibile și a salva vieți.

Potrivit Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), menținerea mâinilor curate poate preveni 1 din 3 boli diareice și 1 din 5 infecții respiratorii, cum ar fi răceala sau gripa.

Spălatul pe mâini cu săpun și cu regularitate poate determina reducerea:

  • bolilor diareice acute cu 30%- 48%
  • absențelor școlare cu 29% – 57%
  • infecțiilor respiratorii acute cu 16%-21%

Potrivit ANSP, în prezent, 3 din 10 persoane din întreaga lume încă nu au acces la serviciile de igienă de bază. Pentru ca oamenii să poată practica igiena mâinilor, au nevoie de acces la facilități pentru igiena mâinilor care sunt amplasate convenabil și ușor de utilizat. Cu toate acestea, în 2022, circa 2 miliarde de oameni nu au avut acces la facilități de bază, inclusiv 653 de milioane de oameni nu au avut deloc instalații pentru spălarea mâinilor.

În R. Moldova, potrivit ANSP, majoritatea instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal (89,5 %) sunt conectate la sisteme centralizate de aprovizionare cu apă, iar 10,5 % din ele – la sisteme descentralizate.

Conform datelor programului mixt de monitorizare al UNICEF/OMS (JMP) privind apa, sanitația și igiena, în R. Moldova accesul la instalații cu apă și săpun pentru igienă constituie 96% din gospodării.

În anul 2023, R. Moldova a fost parte a mecanismului de pilotare a Ghidului privind aplicarea instrumentului de accelerare a cadrului pentru igiena mâinilor (HHAFT), ce a inclus 12 țări la nivel mondial (câte 2 din fiecare regiune OMS). Ghidul prevede stabilirea de politici și ținte concrete, mecanisme financiare, educație în domeniul igienei mâinilor și urmează a fi pus în aplicare din 2024.

Specialiștii ANSP susțin că pentru promovarea igienei universale a mâinilor sunt necesare următoarele acțiuni:

  • îmbunătățirea accesului la surse durabile de aprovizionare cu apă și sanitație;
  • promovarea schimbării comportamentului referitor la igiena a mâinilor;
  • asigurarea cu produse de igienă la prețuri accesibile;
  • dezvoltatrea infrastructurii politicilor de igienă a mâinilor din școli, instituții medicale, locuri de muncă, etc.
  • creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța igienei mâinilor, ca parte esențială a sănătății și dezvoltării durabile a societății.

Pentru prima dată evenimentul a fost organizat în anul 2008, la inițiativa Parteneriatului Global pentru spălarea mâinilor. În acea zi peste 120 de milioane de copii din întreaga lume s-au spălat pe mâini cu săpun în peste 70 de țări concomitent. În preznet, evenimentul este susținut de guverne, școli, instituții internaționale, organizații ale societății civile, ONG-uri, companii private și persoane fizice.