Ziua Mondială a Libertății Presei: Felicitări din partea conducerii și critici din partea ONG-urilor internaționale

Ziua Mondială a Libertății Presei: Felicitări din partea conducerii și critici din partea ONG-urilor internaționale
Imagine simbol. Sursa foto: Getty Images

Anual, deja de 31 de ani, la data de 3 mai este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei. În 2024, această zi este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare, în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial, anunţă ONU.

„Să fii un jurnalist onest înseamnă să fii un jurnalist liber. Avem nevoie de cât mai mulți jurnaliști bine pregătiți, liberi să informeze cetățenii despre lucrurile importante pentru societate și curajoși în demascarea actelor de corupție indiferent cine le comite. Presa liberă înseamnă garanția unei societăți democratice”, a scris președinta Maia Sandu.

Cu mesaje de felicitare au venit și ceilalți reprezentanți ai conducerii din R. Moldova. De exemplu,premierul Dorin Recean a încurajat cetățenii și instituțiile guvernamentale „să continue să sprijine și să protejeze presa liberă și independentă”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„O societate care respectă și protejează jurnaliștii este una care îmbrățișează adevărul și valorile europene. Iar atunci când democrația este amenințată de elementele unui război hibrid - dezinformarea și propaganda, ne bazăm pe o presă liberă și independentă, care să ne furnizeze informații veridice și imparțiale. De Ziua Internațională a Libertății Presei, suntem alături de cei care aduc adevărul în casele noastre”, a notat prim-ministrul.

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că poporul mizează în continuare pe efortul presei din R. Moldova de a informa corect și a combate minciunile și propaganda.

„Mulțumiri tuturor reprezentanților presei care își fac misiunea cu corectitudine, în mod onorabil, cei care informează cetățenii R. Moldova și spun asta nu în calitate de Președinte al Parlamentului, spun asta în calitate de cetățean care își începe fiecare zi cu cititul presei. Ca și mine, sunt zeci de mii de oameni care fac același lucru și este foarte important ca acești oameni să fie informați corect”, a transmis speakerul Parlamentului.

Ce loc ocupă R. Moldova la capitolul libertății presei?

Conform clasamentului anual al libertății presei, publicat de ONG-ul internațional Reporters Without Borders (RSF), R. Moldova ocupă locul 31 din 180. Astfel, țara noastră a coborât trei poziții în top, în raport cu anul 2023.

„Mass-media din Moldova este împărțită în tabere pro-ruse și pro-occidentale. Oligarhii și liderii politici își influențează puternic pozițiile editoriale. La fel ca țara însăși, peisajul media este polarizat și marcat de influența lui Ilan Șor, un oligarh pro-Kremlin, care a plecat în exil pentru a scăpa de acuzația de corupție. Imperiul media construit în ultimii ani de companiile legate de Șor a slăbit pe fondul suspendării licențelor a șase canale, inclusiv  TV6 și  Orizont TV , în decembrie 2022 și noiembrie 2023. Licențele altor patru canale legate de Vladimir Plahotniuc, un oligarh și fost lider al Partidului Democrat din Moldova, aflat și el în exil, au fost, de asemenea, suspendate în noiembrie 2023. Conținutul acestor instituții media a migrat online pe site-urile lor web și pe rețelele de socializare” se precizează în fișa de țară a R. Moldova.

Potrivit RSF, instituțiile media independente din țara noastră sunt lipsite de resurse și se confruntă cu dificultăți financiare, fiind nevoite să caute sprijin financiar la donatorii străini.

O altă problemă întâlnită în R. Moldova este faptul că jurnaliștii pot fi ţinta insultelor şi intimidărilor din partea politicienilor, în timp ce susținătorii celor din urmă recurg uneori la hărțuirea cibernetică a reporterilor considerați ostili ideilor lor.