Votul prin corespondență în SUA și Canada va costa bugetul de stat aproximativ 13 milioane de lei

Votul prin corespondență în SUA și Canada va costa bugetul de stat aproximativ 13 milioane de lei
Sursa foto: ipre.md

Votul prin corespondență pentru moldovenii din diasporă va costa bugetul de stat aproximativ 13 milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

„Statul trebuie să asigure toate condiții pentru ca să ofere cetățenilor posibilitatea de a participa mai larg la alegeri. (...) Marea parte a bugetului o ia acoperirea costurilor pentru expedierea corespondenței, adică circa opt milioane de lei. Per total, cheltuitele arată în jur de 12 - 13 milioane de lei pentru patru patru secții  de votare. Noi am luat o medie și am  făcut calculul pentru SUA și Canada. În SUA, media a fost de 16 dolari, iar în Canada vorbim despre 17 dolari canadieni pentru o trimitere poștală”, a declarat Angelica Caraman în cadrul ședinței Clubului de Presă al Școlii de Jurnalism din Moldova (ȘJM).

De ce anume acum se implementează votul prin corespondență?

Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a menționat că votul prin corespondență la alegerile prezidențiale în SUA și Canada va oferi posibilitatea de a testa această modalitate de votare și de a o aplica pentru viitoarele alegerile parlamentare.

„Votul prin corespondență este limitat la un anumit număr de țări, pentru că suntem conștienți că votul prin corespondență costă mai scump decât votul obișnuit”, a declarat Pavel Postica.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Proiectul privind pilotarea votului prin corespondență în Statele Unite ale Americii și Canada a fost votat de parlament în prim lectură, în cadrul ședinței din 21 martie.

Unii reprezentanți ai opoziției au criticat proiectul. Reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor susțin că inițiativa este „o tentativă de manipulare a votului și fraudare a alegerilor”.

Pe lângă SUA și Canada, partidul de guvernare vrea să completeze lista cu Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda.

Alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană urmează să aibă loc în aceeași zi. Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că autoritățile ar putea introduce „votul prin corespondență”, astfel ca la alegerile din toamnă să voteze cât mai mulți cetățeni din diasporă.

La alegerile prezidențiale din 2021 au participat 212.434 alegători din afara R. Moldova. La nivel global, în prezent, 53 de țări permit votul prin corespondență.