Vinerea Mare. Creștinii ortodocși țin post negru

Vinerea Mare. Creștinii ortodocși țin post negru
Sursa foto: mitropolia.md

Vinerea Mare este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui și din Postul Mare, fiind și o zi de post negru. Această zi reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit Iisus Hristos și face parte din cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină, numite Triduum Sacrum, care includ Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbate Mare.

În această zi se ține post negru. Conform credinței creștine, în Vinerea Mare a avut loc răstignirea lui Iisus pe cruce și moartea lui pentru salvarea oamenilor de păcate. În această zi se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia, în timpul căreia se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare.

Post negru în Vinerea Mare

Postul Peștelui este cel mai lung și strict post ținut de creștinii ortodocși. Una dintre cele mai grele zile de post este Vinerea Mare, când se ține post negru. Cunoscută și ca Vinerea Patimilor, Vinerea Paștilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă este ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos, pentru iertarea păcatelor noastre. În această zi nu se mănâncă și nu se bea decât apă, scrie Digi24.

Postul Peștelui ne amintește de postul de patruzeci de zile ținut de Iisus Hristos, înainte de începerea activității Sale mesianice.

„Postul îl debarasează și-l ușurează pe creștin de toate ispitele, de balastul și povara uneltirilor celui viclean. Este un act de cult, de pocăință pentru păcatele săvârșite; un exercițiu care pune început virtuților de tot felul”, potrivit crestinortodox.

În această zi nu se fac copturi, iar seara se merge la biserică pentru a participa la slujba Prohodului Domnului, slujba înmormântării lui Iisus Hristos.