Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană: La ce concluzii a ajuns Departamentului de Stat al SUA

Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană: La ce concluzii a ajuns Departamentului de Stat al SUA
Sursa foto: omnivagant.com

Tortura, tratamentele inumane, condițiile proaste de detenție, cazurile de deținuți politici, restrângerea libertății de exprimare și limitarea libertății sunt doar câteva dintre fenomenele care au marcat regiunea transnistreană în anul 2023. Aceste aspecte se regăsesc atât în rapoartele de monitorizare ale Asociației Promo-LEX, cât și în Raportul de țară al Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în R. Moldova pentru anul 2023.

Potrivit Promo-LEX, unui dintre cele mai notorii și tragice cazuri din această perioadă a fost asasinatul liderului opoziției de la Tiraspol, Oleg Horjan. În noaptea de 16 spre 17 iulie 2023, acesta a fost găsit mort în propria locuință, situată în apropierea orașului Tiraspol.

„Pe parcursul anului trecut, au fost raportate multiple cazuri de tortură și tratamente inumane sau degradante în centrele de detenție, incluzând refuzul asistenței medicale și izolarea prelungită. Până în prezent, regiunea nu dispune de un mecanism dedicat investigării presupuselor acte de tortură comise de „forțele de ordine”, notează Asociația.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

De asemenea, condițiile din centrele de detenție au rămas sub standard, majoritatea fără paturi sau facilități sanitare adecvate, o situație descrisă chiar de împuternicitul local pentru drepturile omului ca „o violare a demnității umane”. Gravitatea acestor probleme este ilustrată de cazul lui Victor Pleșcanov.

De-a lungul anului, mai multe persoane au fost inculpate conform legii „anti-extremism” din 2007 pentru criticile aduse administrației de facto. Insultele publice adresate „liderului” regiunii sunt sancționate cu amendă sau chiar cu închisoare de până la cinci ani.

Concomitent, potrivit raportului citat de Promo-LEX, a continuat fenomenul de hărțuire și intimidare a activității jurnalistice. Astfel, pe 21 septembrie 2023, fotoreportera Elena Covalenco a fost declarată „indezirabilă” în regiunea transnistreană și i s-a restricționat accesul în regiune pentru o perioadă de trei ani.

Versiunea în limba română a raportului Departamentului de Stat al SUA (traducere neoficială realizată de Asociația Promo-LEX), poate fi accesată AICI.