Primul lot de motorină din România a ajuns în țară. Cum pot beneficia fermierii de combustibil

Primul lot de motorină din România a ajuns în țară. Cum pot beneficia fermierii de combustibil
Sursa foto: rezerve.gov.md

Agenția Rezerve Materiale anunță că prima garnitură de tren cu 26 vagoane-cisterne ce constituie 1.336 tone de motorină a ajuns în țară pe 29 martie. Luni, 1 aprilie, au avut loc măsurările denso-volumetrice și prelevarea probelor de laborator privind determinarea indicilor calitativi, urmează inițierea procedurii de distribuire către beneficiarii finali.

Responsabilii de la Agenția Rezerve Materiale anunță că pentru recepționarea motorinei beneficiarii urmează să prezinte următoarele acte:

  • buletinul de identitate a beneficiarului (copie autentificată);
  • copia autentificată a extrasului/certificatului de înregistrare a întreprinderii/gospodăriei țărănești (beneficiarii care și-au modificat forma organizatorică, vor prezenta o copie autentificată a extrasului cu indicarea IDNO nou atribuit);
  • ștampila autorizată.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Totodată, în cazul delegării împuternicirilor unui terț pentru recepționarea motorinei, vor fi acceptate două opțiuni):

  • cu delegație: buletinul de identitate a reprezentantului beneficiarului (copia autentificată), delegația (formular tipizat M-2, aprobat de Ministerul Finanțelor), eliberată de beneficiar pe numele reprezentantului său (terț), copia autentificată a extrasului/certificatului de înregistrare a întreprinderii/gospodăriei țărănești (beneficiarii care și-au modificat forma organizatorică, vor prezenta o copie autentificată a extrasului cu indicarea IDNO, nou atribuit).
  • cu procură: buletinul de identitate a reprezentantului beneficiarului, procura în original, prin care beneficiarul încredințează recepționarea bunului și aplicarea ștampilei pe factura fiscală și actul de primire-predare, copia autentificată a extrasului/certificatului de înregistrare a întreprinderii/gospodăriei țărănești, ștampila autorizată a beneficiarului.

Agenția Rezerve Materiale a mai precizat că în scopul eliberării operative, transportării şi minimalizării cheltuielilor de transportare a motorinei, se va accepta cooperarea teritorială a mai multor beneficiari și recepționarea motorinei în autocisterne calibrate de volume mari.

În noiembrie 2022, Consiliul Asociației „Forța Fermierilor” a propus o adresare către România pentru a obține un ajutor umanitar sub formă de motorină, destinat agricultorilor afectați de seceta din vara anului 2022.

Guvernul R. Moldova a trimis demersul oficial către Guvernul României abia în februarie 2023, iar în iulie 2023, Cabinetul de miniștri de la București a aprobat decizia prin care s-a angajat să ofere fermierilor moldoveni 4.000 de tone de motorină, însă procesul a fost tergiversat.

Executivul alocă un milion de lei pentru recepționarea și distribuirea motorinei donate de România
Executivul a aprobat miercuri alocarea unui milion de lei pentru recepționarea și distribuirea motorinei din România, donată fermierilor moldoveni, afectați de seceta din vara anului 2022. „Ne propunem ca în cel mai scurt timp această cantitate de motorină să fie importată pe teritoriul R. Moldova…