Maia Sandu: R. Moldova și Ucraina au nevoie de un echivalent al Planului Marshall, din partea UE

Maia Sandu: R. Moldova și Ucraina au nevoie de un echivalent al Planului Marshall, din partea UE
Sursa foto: Maia Sandu / X

R. Moldova și Ucraina au nevoie de un echivalent al Planului Marshall din partea UE. Dacă noi și vecinii noștri vom eșua în fața celor care ne contestă dorința de pace și democrație, repercusiunile se vor simți atât la Bruxelles, cât și în orice altă capitală europeană. Cu acest mesaj a venit președinta Maia Sandu în cadrul Conferinței anuale privind bugetul Uniunii Europene, desfășurată la Bruxelles.

Potrivit președintei, deși țara noastră nu este expusă unei amenințări militare directe, moldovenii au devenit profund conștienți de natura și substanța unui nou tip de război, războiul hibrid.

„Bugetul UE despre care se discută astăzi nu este doar un document financiar; acesta este și trebuie să fie un buget pentru pace. Pentru R. Moldova, un buget pentru pace înseamnă un buget care să ajute la protejarea valorilor la care ținem. Banii care sunt disponibili sunt la fel de importanți ca orice descurajare militară. Ei ne pot ajuta să dezvoltăm reziliența, să ne pregătim pentru aderarea la UE și să ne apere de cei care doresc să ne impună un mod de viață diferit - represiunea împotriva libertății democratice”, a precizat Maia Sandu.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Europa de Vest a primit un colac de salvare economică prin Planul Marshall american. Acum, R. Moldova și Ucraina au nevoie de un echivalent al acestui plan din partea UE.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Planul Marshall a fost conceput pentru a arăta unui continent epuizat că democrația și capitalismul erau o cale mai bună de a merge înainte decât orice cale oferită de comunism. Versiunea modernă de astăzi va trebui, de asemenea, să ofere speranțe similare celor dintre noi care ne muncesc pentru aderarea la UE”, a explicat șefa statului.

De asemenea, sunt necesare mai multă viteză și ajustări în modul în care este cheltuit bugetul. Potrivit Maiei Sandu, acesta este prea lent și prea complex - o viziune de consens, repetată nu doar de R. Moldova, dar și de președintele francez Emanuel Macron.

„Nu putem continua să folosim aceleași proceduri lente dacă vrem ca Europa să conteze. De aceea, următorul buget al UE trebuie să fie un buget care să privească dincolo de orizont, care să anticipeze provocările și să ofere soluții inovatoare. Avem nevoie de un buget care nu este doar reactiv, ci proactiv - un buget care reprezintă o investiție strategică în pace. Dacă noi, cei din R. Moldova, și vecinii noștri, Ucraina, îi putem învinge pe cei care ne contestă dorința de pace și democrație, ne așteaptă în față o lume mai însorită. Dacă eșuăm, repercusiunile se vor simți aici, la Bruxelles, și în orice altă capitală europeană”, a conchis președinta.

Discursul integral al președintei îl găsiți AICI.