Leul moldovenesc ar putea căpăta un suflu nou: „Anul acesta ne vom uita la designul bancnotelor”

Leul moldovenesc ar putea căpăta un suflu nou: „Anul acesta ne vom uita la designul bancnotelor”
Imagine simbol. Sursa foto: Banca Națională a Moldovei

Leul moldovenesc ar putea căpăta un suflu nou. În prezent, există un plan care prevede schimbarea designului bancnotelor naționale. Despre acest lucru a anunțat guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, în cadrul unor declarații de presă pentru postul TV8.

„Nu o să comunic acum, vom lăsa surprizele pentru discuții viitoare la această temă, dar anul acesta, da, ne vom uita la designul bancnotelor leului moldovenesc”, a menționat Anca Dragu.

Întrebată dacă modificările vor viza schimbarea materialului, a designului sau îmbunătățirea calității bancnotei, Dragu a precizat că asta „este o fază ulterioară”, în cadrul căreia se va discuta despre suportul pe care este imprimată bancnota.

„Va fi un proiect foarte frumos, o să vedeți, un proiect participativ pentru a decide cum să arate bancnotele”, a dat asigurări guvernatoarea BNM.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Leul moldovenesc a fost pus în circulație pe 29 noiembrie 1993. Acesta este realizat din hârtie, iar autorul designului bancnotelor este artistul plastic Gheorghe Vrabie, cel care a realizat și stema de stat.

Pe fața bancnotelor este reprezentant domnitorul Ștefan cel Mare, iar pe verso apar mai multe monumente de importanță națională, cum ar fi Parlamentul R. Moldova, Catedrala din Chișinău, Primăria municipiului Chișinău, cetatea Soroca și mănăstirea Căpriana.

Potrivit TV8, despre actualizarea designului leului moldovenesc și a îmbunătățirii calității materialului din care este făcut s-a discutat și acum șase ani.

Istoria leului moldovenesc

În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, sistemul monetar din Basarabia era într-o stare de haos: erau în circulație în același timp rubla sovietică, marca germană (Reichsmark, introdusă în perioada de ocupație) și leul românesc. A fost planificat, însă fără succes introducerea unei monede speciale, Leul Institutului de Finanțe Externă. După Operațiunea Iași-Chișinău, până în septembrie 1944, teritoriul RSSM a fost inclus în componența Uniunii Sovietice, iar rubla sovietică a devenit singurul mijloc legal de plată.

Până la proclamarea Independenței R. Moldova, pe 11 iunie 1991, filiala republicană a Băncii de Stat a URSS a fost redenumită în Banca Națională a Moldovei și, deja, erau luate decizii cu privire la elaborarea monedei naționale. Ca o măsură temporară de stabilizare a circulației monetare în condițiile unui deficit acut de numerar și a unor creșterii prețurilor, pe lângă rubla sovietică, în martie-aprilie 1991 a fost introdusă așa-numita „Cartelă a consumatorului”.

Pe 10 iunie 1992, a fost introdusă în circulație moneda temporară – cuponul moldovenesc. În perioada 1992-1993 au fost emise bancnote cu nominalul de 50, 200, 1.000 și 5.000 de cupoane, care erau folosite în paralel cu rubla sovietică în raport de 1:1.

Pe 29 noiembrie 1993, cuponul a fost înlocuit cu Leul, care a devenit singurul mijloc legal de plată pe 2 decembrie 1993. Schimbul a fost făcut cu o rată de 1 leu = 1.000 de cupoane.