În R. Moldova ar putea fi permisă din nou cultivarea cânepei industriale. La ce etapă este proiectul de lege

În R. Moldova ar putea fi permisă din nou cultivarea cânepei industriale. La ce etapă este proiectul de lege
Lan de cânepă din judeţul Suceava. Sursa foto: lumeasatului.ro

Pe timpuri, până a fi inclusă în categoria culturilor cu efect stupefiant, cânepa industrială era utilizată de către buneii și străbuneii noștri la producerea textilelor, medicamentelor, dar și în construcție. În prezent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) lucrează asupra unui proiect de lege cu privire la importarea, cultivarea, prelucrarea și exportarea cânepei industriale, notează Agromedia.

„Nu am avut această plantă în cultura mare și nu a fost suficient promovată. Nu trebuia să o scoatem din lista de culturi agricole. Atunci când s-a adoptat legea cu privire la creșterea culturilor cu efect stupefiant, nu s-a ținut cont de faptul că cânepa industrială este absolut inofensivă și nu face parte din această categorie. Ea a fost pusă împreună cu marijuana, dar s-a produs o mare greșeală”, a declarat secretarul de stat Vasile Șarban în cadrul podcastului „Agricultura Modernă”.

Potrivit oficialului, cel mai paradoxal este faptul că R. Moldova importă făină, ulei și semințe de cânepă, deși toate acestea ar putea fi produse în țară. Șarban a declarat că Ministerul Agriculturii încearcă încă din 2017 să readucă cânepa industrială în cultura mare, iar în prezent, discuțiile la acest subiect au avansat.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Proiectul de lege cu privire la Importarea, cultivarea, prelucrarea și exportarea cânepei industriale este la a II-a avizare. Întrucât s-a ajuns la concluzia că este necesară modificarea mai multor legi pentru a elibera autorizații speciale, s-a decis că se va alege metoda notificării.

Astfel, deși nu va fi nevoie de un act permisiv, agentul economic va trebui să notifice Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), despre intenția de producere, soi, suprafață și locație. De menționat că, se va permite doar cultivarea soiurilor introduse în Catalogul European.

„Veniturile pot fi și foarte mari: în cazul în care vom profita maxim de toate utilitățile acestei plante, de la polen până la rădăcină. Un exemplu: în cazul utilizării doar a semințelor în scop alimentar, venitul este de 1.500-2.000 de euro la hectar. Profit net ar fi de 200-400 euro la hectar. Dar mai avem masa vegetală, rădăcină, etc”, a conchis Vasile Șarban.

Cânepa industrială este o cultură agricolă rezistentă la secetă și are peste 25 de mii de utilități. Aceasta poate fi utilizată la producerea combustibililor, sistemelor izolante, textilelor, alimentelor, medicamentelor, în industria mașinilor, aviație, etc.