Atenție! Cod galben de înghețuri pe întreg teritoriul țării

Atenție! Cod galben de înghețuri pe întreg teritoriul țării
Sursa foto: Getty Images

Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova a emis pentru ziua de marți, 23 aprilie, cod galben de înghețuri pe întreg teritoriul țării.

Potrivit meteorologilor, în orele nocturne și ale dimineții se prevăd înghețuri: pe arii extinse la suprafața solului cu intensitatea de -1..-3°C și izolat în aer cu intensitatea de -1..-2°C.

Potrivit Ministerului Agriculturii, coborârea temperaturii stratului de aer de la suprafața solului sub 0°C, în perioada de vegetație a culturilor, afectează negativ dezvoltarea plantelor şi uneori, încheie prematur ciclul de vegetație, sau chiar duce la moartea plantelor. Potrivit specialiștilor, înghețurile dăunează pomilor în plină floare, distrugând uneori aproape întreaga recoltă. Cei mai expuși pericolului fiind: caișii, piersicii, vișinii, cireșii, mărul, nucul şi alunul. De asemenea, sunt afectate şi plantațiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii.

Măsurile de atenuare şi combatere a înghețurilor:

Posibilitățile actuale de luptă împotriva înghețurilor tardive de primăvară şi timpurii de toamnă, pot fi grupate, din punct de vedere al principiului de combatere, în următoarele grupe:

  • Măsuri practice înainte de plantare sau însămânţare (plantele sensibile la îngheţ sunt cultivate pe pante cu expoziţia sudică sau sud-vestică, care asigură scurgerea cu uşurinţă a aerului rece pe văi);
  • Măsuri prin care se urmăreşte atenuarea radiaţiei nocturne (fumigaţiile, adăpostirea, perdele vegetale de protecţie);
  • Măsuri prin care se realizează creşterea temperaturii solului şi a aerului (încălzirea suprafeţei solului prin irigare, încălzirea cu aer cald);
  • Mijloace mecanice (ventilarea aerului) prin care se împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului;
  • Măsuri agrotehnice prin care se influenţează proprietăţile termice ale stratului arabil şi procesele radiative la suprafaţa solului.

Toate aceste metode determină reducerea răcirilor radiative, distrugerea stratului de inversiune termică de la sol, omogenizarea temperaturii aerului în stratul microclimatic şi în consecinţă, menţinerea temperaturii aerului şi pe suprafaţa solului mai mare de 0oC.

Aplicarea acestor măsuri se face în mod diferențiat, în raport cu condițiile meteorologice şi locale (relief şi microrelief, soiuri de plante, condiții tehnice, pante, altitudine…), ca şi de costurile materiale posibile.