Consumatorii vor putea alege furnizorul de gaze. Ce prevede proiectul votat de Parlament

Consumatorii vor putea alege furnizorul de gaze. Ce prevede proiectul votat de Parlament
Sursa foto: S.A. Moldovagaz

Parlamentul votat joi, 20 iulie, în a doua lectură proiectul de lege care reglementează asigurarea separării și certificării operatorilor de transport al gazelor naturale. Potrivit Parlamentului, necesitatea elaborării proiectului a fost determinată de vidul legislativ privind temeiul expres de retragere a licenței în cazul nerespectării cerințelor legale privind separarea, independența și certificarea operatorului sistemului de transport.

„La finalizarea procesului de separare a sistemului de transport, pe piață vor exista mai mulți furnizori de gaze naturale, iar consumatorii vor putea alege furnizorul de gaze așa cum aleg, de exemplu, furnizorul serviciilor de internet ori altor servicii”, anunță Parlamentul.

Inițiativa legislativă aparține Guvernului. Potrivit autorilor, unul din principalele angajamente ale R. Moldova în raport cu UE în sectorul energetic, este asigurarea separării operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală, care desfășoară activitatea de producere, distribuție, stocare, trading sau de furnizare a gazelor naturale, precum și față de orice companie ce controlează întreprinderile care desfășoară aceste activități.

„Asigurarea independenței operatorului sistemului de transport în conformitate cu cerințele Pachetului Energetic III va conduce la accesul nediscriminatoriu la rețelele de transport al gazelor naturale a utilizatorilor de sistem și la creșterea competitivității pieței de gaze naturale din Republica Moldova”, potrivit Legislativului.

De asemenea, în document este descris mecanismul de transmitere și gestionare a rețelelor de transport, în contextul în care proprietarii rețelei nu vor încheia contracte de locațiune cu noul operator desemnat. „Prin modificările respective se urmărește scopul de a asigura noului operator previzibilitate în activitatea reglementată pe care urmează să o desfășoare în perioada desemnată, precum și posibilitatea planificării investițiilor necesare în sistemul de transport”, potrivit proiectului de lege votat de Parlament.

Totodată, documentul mai stabilește faptul că nu va fi posibilă suspendarea hotărârii de retragere a licenței, precum și a hotărârilor emise de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în scopul asigurării continuității activității de transport al gazelor naturale. Excluderea posibilității suspendării acestor hotărâri ale ANRE este necesară, inclusiv în scopul prevenirii unor eventuale blocaje de operare a sistemului de transport gaze naturale sau sistării activității de transport gaze.