Meteorologii susțin că populația a fost atenționată „cu cel puțin o oră înainte de a începe furtuna” de marți

Meteorologii susțin că populația a fost atenționată „cu cel puțin o oră înainte de a începe furtuna” de marți

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a venit cu o reacție după ce a fost acuzat de primarul capitalei că nu ar fi anunțat din timp despre furtuna din seara zilei de marți, care a provocat distrugeri mari în unele raioane ale țării. Reprezentanții SHS susțin că „populația a fost atenționată cu cel puțin o oră înainte de a începe furtuna” și că în prognoza pentru ziua de marți, 25 iulie, s-a indicat că se prevăd averse slabe însoțite de descărcări electrice și izolat cu intensificări de vânt.

„În seara zilei de ieri (25.07.2023) spre R. Moldova s-a deplasat un front atmosferic rece și în contrastele de temperaturi înalte a contribuit la schimbarea bruscă a vremii, care s-a caracterizat prin averse slabe, descărcări electrice, intensificări de vânt și vijelie. În acest context SHS a luat toate măsurile de rigoare conform protocolului și a transmis o avertizare meteorologică privind instabilitatea atmosferică. Avertizarea a fost transmisă la 20.25 către toate entitățile beneficiare conform Schemei de difuzare a informației, iar frontul menționat și-a început manifestarea în jurul orelor 21.30, deci populația a fost atenționată cu cel puțin o oră înainte de a începe furtuna”, anunță SHS.

Meteorologii menționează că avertizarea a fost trimisă cu o oră înaintea de a începe furtuna, deoarece se „verifica tehnic probabilitatea declanșării fenomenului și gradul de periculozitate, care nu putea fi prevăzut cu 24 de ore sau mai devreme de ora transmisă”.

Furtuna puternică din seara zilei de marți, 25 iulie, a făcut ravargii în mai multe raioane din centrul și nordul țării. Unul din cele mai afectate raioane este Edineț. Acolo au fost descoperit mai multe case, au fost rupte firele electrice și doborâți copacii.

Conform situației operative de la ora 9:00 a zilei de 26 iulie, energia electrică lipsea parțial în 478 de localități din raioanele Criuleni, Orhei, Telenești, Călărași, Ialoveni, Hâncești și Cimișlia, Leova.