Ministrul Bolea susține că nu va exista interdicție la cultivarea porumbului: O să venim cu recomandări

Ministrul Bolea susține că nu va exista interdicție la cultivarea porumbului: O să venim cu recomandări
Sursa foto: Amy Baugess / Unsplash

Agricultorilor din R. Moldova nu li se va interzice cultivarea porumbului în anumite regiuni ale țării. Autoritățile vor veni cu recomandări pentru agricultori, iar măsurile se vor reflecta în politicile de subvenționare. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii Vladimir Bolea, pe 29 august, după ce, cu o zi mai devreme, acesta spunea că ar putea fi aprobată o lege care ar interzice cultivarea porumbului în regiunile în care nu plouă destul.  

Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea, a comentat, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, declarațiile sale cu privire la o posibilă interzicere a cultivării porumbului în anumite regiuni ale țării. Potrivit lui Bolea, „nu există” proiect de lege privind interdicția la semănat.

„Nu există niciun fel de proiecte de lege de interzicere. Nu poate să fie nici un fel de interdicție la semănat. Seamănă ce vrei, cum vrei, noi o să venim cu recomandări și evident că toate recomandările se vor regăsi în politicile de subvenționare, pentru că pe noi ne interesează ca agenții economici din R. Moldova, din sudul Moldovei, să nu falimenteze. Deci, dacă tu pui porumb și tu ai 3 tone – 4 tone, și spre exemplu în Nisporeni, în 2022, cu sistem de irigare, a avut 17 tone de boabe, cum te poți compara cu ei? Dar dacă noi vorbim despre nordul R. Moldova unde în mod normal au 9-10-11 tone de porumb. Deci tu ai pierdut din start această concurență”, a precizat ministrul.

Luni, 28 august, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a anunțat că ar putea fi adoptată o lege, prin care să fie interzisă cultivarea porumbului în sudul țării.

Declarația ministrului a fost criticată de mai mulți fermieri și cetățeni, care s-au arătat nemulțumiți de propunerea ministrului.

Pe 29 august, savanții de la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, citați de Ministerul Agriculturii, au venit cu o serie de măsuri care ar ajuta R. Moldova să-și ajusteze sistemul de agricultură la schimbările climatice.

Savanții moldoveni au propus înlocuirea treptată a porumbului cu sorgul, iar a soiei cu năutul, aplicarea îngrășămintelor organice și excluderea aratului excesiv cu plugul cu cormană, reducerea suprafețelor de culturi prășitoare, inclusiv tehnice, susținerea programelor de ameliorare a culturilor de câmp și producere de semințe de soiuri și hibrizi autohtoni.