Localitățile care se vor uni vor primi alocări pentru suplinirea bugetelor locale. Proiect votat de Parlament în a doua lectură

Localitățile care se vor uni vor primi alocări pentru suplinirea bugetelor locale. Proiect votat de Parlament în a doua lectură
Sursa foto: Facebook/Nicolai Chirnev

Unitățile administrativ-teritoriale (UAT) de nivelul întâi care vor decide voluntar să se amalgameze vor obține alocări din bugetul de stat pentru dezvoltarea infrastructurii, suplinirea bugetelor locale pentru o perioadă de șapte ani, precum și alte stimulente financiare. Parlamentul a aprobat luni, 31 iulie, în a doua lectură, Proiectul de lege privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale.

Potrivit proiectului, amalgamarea voluntară presupune comasarea benevolă a două sau a mai multor unități administrativ-teritoriale de nivelul întâi (sate/comune și orașe/municipii), în baza deciziilor consiliilor locale, cu respectarea unor condiții, criterii și proceduri.

„În condițiile de bază ale amalgamării voluntare se prevede că teritoriul unității administrativ-teritoriale amalgamate trebuie să fie continuu, cu un număr al populației de minimum 3000 de locuitori, iar distanța de la centrul administrativ al UAT amalgamate până la centrul oricărei dintre unitățile care o formează nu trebuie să depășească 25 de kilometri. Printre criteriile de selectare a centrului administrativ al UAT amalgamate se numără demografia (UAT cu cel mai mare număr de locuitori), capacitatea fiscală raportată pe locuitor, precum și capacitatea de furnizare a serviciilor publice”, potrivit proiectului aprobat de Parlament.

Procesul de amalgamare voluntară va fi inițiat în baza deciziilor consiliilor locale ale unității administrativ-teritoriale de nivelul întâi, adoptate cu votul majorității consilierilor aleși, la propunerea primarului, a 1/3 din numărul consilierilor aleși sau a 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază în unitatea respectivă.

Autoritățile administrației publice centrale vor oferi suport informațional, organizatoric, metodologic și financiar pentru realizarea amalgamării voluntare. În acest sens, va fi instituit Fondul de amalgamare voluntară a localităților, mijloacele căruia vor fi utilizate pentru acordarea următoarelor tipuri de stimulente financiare:

a) alocarea transferurilor cu destinație specială de la bugetul de stat pentru dezvoltarea infrastructurii  în UAT amalgamate pentru o perioadă de 7 ani;

b) alocarea transferurilor pentru susținerea bugetelor locale ale UAT amalgamate pentru o perioadă de 7 ani;

c) alte stimulente financiare pentru promovarea amalgamării voluntare.

(2) Mărimea fondului pentru amalgamare voluntară a localităților este stabilită prin legea anuală a bugetului de stat.

(3) Repartizarea alocațiilor din fondul de amalgamare voluntară a localităților, precum și acordarea altor stimulente financiare se vor efectua în modul stabilit de Guvern.