Centrele de sănătate din localitățile rurale vor putea desfășura activități farmaceutice. Proiect votat în prima lectură

Centrele de sănătate din localitățile rurale vor putea desfășura activități farmaceutice. Proiect votat în prima lectură

Centrele de sănătate din localitățile rurale vor obține dreptul de a desfășura activități farmaceutice. Inițiativa legislativă respectivă a fost înaintată de președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, și votată în prima lectură în cadrul ședinței plenare de joi, 13 iulie.

Prin proiectul de lege se propune derogarea unor atribuții de licențiere a activității farmaceutice în localitățile rurale și stabilirea condițiilor de activitate prin actul normativ al Guvernului, astfel ca personalul medical din cadrul Instituțiilor Medico-Sanitare Publice din mediul rural să obțină dreptul de a desfășura activității farmaceutice. O altă prevedere ține de acordarea subvențiilor de stat pentru desfășurarea activității farmaceutice în localitățile rurale.

„La rectificarea bugetului, deja au fost panificate 5 milioane de lei pentru subvențiile respective. Ne așteptăm ca, până la finele anului, să avem cel puțin 50 de farmacii deschise și inaugurate”, a subliniat Dan Perciun.

Autorul argumentează că distribuirea geografică neuniformă a farmaciilor comunitare afectează accesul la medicamente de calitate, la prețuri optimale, pentru locuitorii de la sate.

În anul 2020 în R. Moldova activau 1450 de unități farmaceutice, dintre care 1016 – amplasate în localități urbane. Potrivit Parlamentului, propunerea legislativă a deputatului vine să elimine această discrepanță majoră între orașe și sate. Proiectul de lege privind desfășurarea activității farmaceutice în localitățile rurale va fi supus votului în lectura a doua.