Apă neagră și cu viermi, în robinetele locuitorilor din Hîncești. Ce spun autoritățile

Apă neagră și cu viermi, în robinetele locuitorilor din Hîncești. Ce spun autoritățile
Colaj ziar.md. Sursa foto: Hîncești24 TV

Locuitorii din municipiul Hîncești se plâng că din robinetele lor curge apă neagră și cu viermi. În timp ce mai mulți locuitori spun că nu vor achita facturile pentru apa cu impurități, directorul interimar al „Apă-Canal Hîncești”, Anatolie Leon, dă asigurări că problema va fi remediată în scurt timp.

Anatolie Leon a declarat pentru NewsMaker că rețeaua principală a fost curățată cu clor zilele trecute. Ultima dezinfecție s-a făcut pe 13 iulie. Măsurile ar trebui să ajute ca în robinetele locuitorilor din Hîncești să curgă, din nou, apă potabilă, spune el.

„Totul o să fie bine. Am curățit cu clor rețeaua principală pe 25, azi din nou. Problema constă în faptul că multe case la sol din Hâncești au rămas nelocuite, după ce stăpânii au plecat, de exemplu, peste hotare. Vara, pe căldura, acolo se adună murdărie, care nimerește după aceea în rețeaua principală”, a declarat Anatolie Leon.

Întrebat ce crede despre faptul că mai mulți locuitori ai municipiului au declarat că nu vor mai achita serviciile pentru apă în condițiile în care aceasta ar ajunge în robinet cu impurități, respectiv nu poate fi folosită, Leon a declarat: „Este după sovistea lor”.

Directorul Centrului Sănătate Publică Hîncești, Oleg Cebotari, a declarat, într-un răspuns pentru NewsMaker, că impuritățile depistate de localnicii din Hîncești în apa de la robinet ar fi, de fapt, inofensive pentru sănătate. Potrivit lui, problema ar putea consta în starea precară a sistemului de apeduct în anumite zone, precum și în dezinfecția insuficientă a rețelei de apeduct, mai ales pe timp de vară – perioadă propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Consumul îndelungat al apei netratate corespunzător, spune șeful CSP Hîncești, poate duce de la diaree, vomă, disconfort abdominal la dezvoltarea hepatitei virale de tip A.

„Aceste impurități depistate nu sunt periculoase, dar prezența lor nu sunt un indicator pe care trebuie să îl avem în apa potabilă. (…) Recomandăm Apă-Canal să se facă curățirea apeductului mai frecvent, în special pe traseele unde se consumă mai puțină apă potabilă. (…) Această problemă este specifică mai mult perioadei de vară. Concentrația de dezinfectant în apă nu este suficientă și bacteriile se dezvoltă”, a declarat directorul Centrului Sănătate Publică Hîncești, Oleg Cebotari.

Imagini foto cu apa cu viermi care ajunge în robinetul locuitorilor din Hîncești au fost făcute publice de portalul Hîncești24 TV pe pagina sa de Facebook. Localnicii se plâng că nimeni nu intervine și spun că vor refuza să achite pentru apa cu impurități care le-ar fi livrată deja de două săptămâni, scrie sursa citată.